default-logo-hv2xx.png

Lockdown survivalgids: zo blijf je gemotiveerd en gezond

De aankondiging van een nieuwe lockdown en extra maatregelen viel zwaar. Een gesloten sportschool en veel thuis zitten is dan ook niet het ideale recept voor het behalen van je fitheidsdoelen, of dit nu spieren kweken is, revalideren of vetverlies.

Veel mensen merken dat ze momenteel de motivatie om te sporten verliezen, ongezonder en meer gaan eten en dat hun humeur en werkfocus niet optimaal is. Hieronder geven wij handige tips om jullie hiermee te helpen.

1: Hoe je het beste begint en jezelf kan blijven motiveren

Motivatieverlies is de belangrijkste oorzaak voor ongewenste extra kilo’s en verslapte trainingsplannen. We weten gewoonweg niet hoe lang we nog op maatregelen moeten rekenen. Veel sporters nemen even een pauze van het trainen nu de sportscholen dicht zijn, mensen laten hun gezonde eetgewoontes wat los en kiezen meer voor troost-eten en genietmomentjes. En dit is prima als dit niet te lang duurt. Maar pas goed op dat je niet structureel te weinig beweegt en te lang te ongezond eet. Maak daarom een concreet en realistisch plan van aanpak. Wat is jouw doel, waarom wil je dit behalen en is het effectief en haalbaar?

2: Hoe stel je een goed plan op

Bedenk nu wat nodig is om dat doel te behalen. Maak het gedrag dat daarbij hoort zo concreet mogelijk. Plan bijvoorbeeld je sportsessies in op vaste tijdstippen, ook al ben je de hele dag thuis en zou je in theorie elk moment van de dag kunnen gaan sporten. Houd je doelen en successen bij, stel je plan bij wanneer dat nodig is en betrek anderen erbij.

3: Hoe je tijdens de lockdown en daarna voor voldoende beweging blijft zorgen

Wil je meer bewegen, dan is ook bij dit doel het handig om te beginnen met de juiste vorm van motivatie, en een manier van beweging te vinden die bij jou past. Kijk hoe jij er zo makkelijk mogelijk voor kunt zorgen dat je voldoende beweegt, zodat het geen verplichting wordt en je er zelfs plezier uit haalt.

– Werk je nu thuis, en mis je dus de beweging van je woon-werkverkeer? Fiets of wandel alsnog elke ochtend een rondje voor je werkdag begint. Dit geeft je niet alleen beweging, maar ook vroeg daglicht – belangrijk voor je ritme en slaap. Ook is het waarschijnlijk een fijne break tussen het opstaan en je werkdag.

– Ga in je pauze of na je werk een rondje wandelen.

– Doe een belletje wandelend in plaats van zittend.

– Houd je stappen bij en geef jezelf een haalbaar doel om hier meer passen van te maken.

4: Hoe je een gezond en slank eetpatroon aanhoudt

Gezond eten is niet alleen goed voor je lijf en een fit gevoel. Ook je humeur wordt beïnvloed door wat je eet. Pas je calorie-inname aan, doe gezonde boodschappen, houd een eet-dagboek bij en vergeet niet dat je soms best eens mag snacken! Een balans vinden is key, dus zorg dat je ook weer niet te veel gaat snacken. Dit kun je doen door geen snacks in huis te halen en verleidingen te vermijden.

5: Hoe je mentaal in balans blijft

Zoals hierboven naar voren kwam is blijven bewegen, wandelen en gezond eten goed voor een gezond lijf én een frisse en stressvrije geest. Maar er zijn meer dingen die je kunt doen om je brein te blijven stimuleren en mentale gezondheid te bevorderen. Blijf leuke dingen doen, zet stippen aan je horizon, zoek positiviteit op, slaap voldoende en vermijdt stress. 

Hopelijk kunnen wij jullie snel weer ontvangen, maar voor nu wensen we iedereen veel succes met het gebruik van deze survivalgids! 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *