default-logo-hv2xx.png

Hoe helpt voldoende slaap bij het fit worden

De wekker gaat. Je zou vroeg op gaan staan om alles uit je dag te halen, maar je voelt je niet fit. Lekker even blijven liggen nog of toch er uit gaan? Een uurtje extra slaap is toch ook niet verkeerd.

De voordelen van voldoende slaap

Als je echt fit wilt worden dan is voldoende beweging en een gezond voedingspatroon natuurlijk erg belangrijk, maar wat minstens zo belangrijk is of misschien wel het belangrijkste is een goede nachtrust. Helaas maken velen van ons niet genoeg uren slaap. Voldoende slaap is een gigantisch belangrijke factor voor onze fysieke maar ook mentale gezondheid. Lichamelijk voelen we ons verzwakt als we niet voldoende slapen en mentaal gezien functioneren we ook een heel stuk minder. We worden vaak wat meer prikkelbaar en ons concentratievermogen zakt flink omlaag. Voldoende nachtrust zorgt er dus voor dat we lichamelijk en mentaal onze dag op 100% vermogen kunnen doorbrengen.

 

Heeft u last van slapeloosheid?

Vaak wordt dan gedacht dat de oorzaak hiervan stress is. Dit kan ook zo zijn, maar heel vaak ligt het probleem in het voedingspatroon. Het spreekt dan ook voor zich dat je moet oppassen met de inname van cafeïne en suikers. Vooral cafeïne kan nog enorm lang doorwerken in ons lichaam (8-10 uur) waardoor we heel moeilijk in slaap komen. Ook vormen van kunstlicht zorgen ervoor dat onze hersenen actief bezig blijven, waardoor we slechter in slaap komen. Denk bijvoorbeeld aan het scherm van je telefoon of tablet. Een slecht dagritme is ook een boosdoener van te weinig slaap, geen dag of nacht is hetzelfde, waardoor je vaak op onregelmatige tijden eet of een middagdutje doet (heel lekker een middagdutje, maar werkt averechts) Een kleine tip om het inkakmoment voor het middagdutje tegen te houden is om even kort naar buiten te gaan voor een wandeling, de frisse lucht doet je weer helemaal opleven.

 

Voldoende slaap is de belangrijke sleutel tot succes!

 

Sportieve groet! Team Vennewater

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *