default-logo-hv2xx.png

BBQ Spareribs – om je vingers bij af te likken…

Het BBQ seizoen is weer begonnen!

Achtertuin bbq’ers opgelet! Dit overheerlijke spareribs recept van de Nederlandse BBQ Helden mag je niet missen! Je gaat hier ongetwijfeld de gasten die je hebt uitgenodigd heel erg blij mee maken.

Spaanse Spareribs (bron: www.bbq-helden.nl)

Wij kregen een paar mooie spareribs waaronder een prachtige Iberico sparerib. Wat doe je dan? Dan ga je op zoek naar een recept wat dit spaanse topvlees eer aandoet. Spaanse spareribs die het goed zullen doen in een tapas restaurant.

Tapas zijn in Spanje een sociale gelegenheid omdat je niet gefocused bent op een volledige maaltijd maar zo nu en dan wat aangeboden krijgt. Deze spareribs of Costillas de Cerdo zijn een mooie combinatie van Tapas en barbecue.

Deze spareribs zijn niet Amerikaans zoet en vallen ook niet vanzelf van het bot. Maar ze zijn mals genoeg. Zeker als je aan Iberico ribs kan komen.

Deze Iberico sparerib kregen wij van De Vleesboerderij. Doordat de varkens het hele jaar buiten lopen en aan het eind van hun leven uitsluitend eikeltjes eten is het vlees donkerder van kleur en heeft een grotere hoeveelheid vet.

Als je de ribben in je handen hebt dan zijn ze voelbaar vetter. Dit zie je bovenop liggen maar ook als intramusculair vet door het vlees heen. Dit vet zorgt voor een betere smaakverdeling in het vlees maar ook voor een grotere sappigheid.

Na het verwijderen van het vlies breng je de dry-rub ruim aan op beide zijden.

Als de barbecue op temperatuur is dan mag het vlees erop. Door de snake en een bak water op het rooster boven de gloeiende briketten blijft de barbecue lekker stabiel. Als rookhout gebruik je fruithout. Het liefst citrushout.

Als de ribben op de barbecue liggen heb je even de tijd om de sinaasappelsaus te maken. Pas op dat de saus niet te veel indikt. Als deze afkoelt wordt hij nog wat dikker en voor je het weet komt de saus niet meer van de kwast af. De saus moet net dik genoeg zijn om aan de kwast te blijven hangen. Zeker niet zo dik als ketchup.

De sinaasappelsaus smeer je in na ongeveer 2 uur. Een keer is genoeg. Anders zouden de ribs te zuur worden. Een beetje zuur werkt erg goed met de gebruikte kruiden. Na 3 uur pak je de ribben met een tang bij de eerste 3 botjes op. Als het vlees dreigt te scheuren onder het eigen gewicht zijn de ribben klaar.

Serveer met de overgebleven sinaasappelsaus of, traditioneler, met een pittige paprikasaus.

Ingrediënten

Voor de Dry-rub (genoeg voor 3 strengen)

Sinaasappelsaus

 

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *